Gymnastikföreningen Vigör i Viken – en 53 åring med studs

ARTIKEL UR BYALUREN 2011 

Viken består av många föreningar och verksamheter som bygger på ideella krafter. Vigör är en sådan förening och 53 år efter starten 1958 vill man nu hitta nya eldsjälar som kan bära den anrika föreningen framåt. Eller uppåt, eftersom just trampolinen satt Vigör på gymnastikkartan.

– Vigör är en levande del av Vikens historia och ett fint exempel på hur det blir när engagerade Vikenbor samarbetar för något bra. Nu behöver vi hjälp av nya friska krafter att lyfta verksamheten ytterligare. Med ett brett engagemang kan ännu fler barn och ungdomar få känna glädjen av gymnastik och trampolin, säger Viveka Björklund som sedan tre år varit ordförande för gymnastikföreningen.

Vigör har sedan 1958 satt Vikenborna i gymnastisk rörelse, först på Rödmossens skola, sedan Bäckaskolan och idag i Vikenskolans gymnastiksal. Eftersom Vigör är en av få föreningar i området som sysslar med trampolinhoppning så lockar de även medlemmar från bland annat Helsingborg.

– Idag har vi cirka 100 medlemmar i olika åldrar. Allt från barn- och ungdomsgrupper till 60-plus-gruppen. Vår vision är att barn ska lära känna sin kropp, utveckla sin motorik och känna glädje över sina framsteg. Mest viktigt är att barn och ledare ska ha roligt tillsammans – då blir det riktigt bra, säger Viveka.

Vigör är medlem i Svenska Gymnastikförbundet som är en av Sveriges största idrottsorganisationer. Verksamheten i Viken startade redan 1958 av Greta Hall som i hela 24 år var ordförande och ledamot. En verklig insats för Viken. Men hon var inte ensam om sitt långa engagemang. Kassören Martha Arnspång gav Vigör hela 23 år och slutade 2010. Som ledare gav hennes engagemang energi åt många ungdomar.

– Namnet Vigör kom förresten till på ett roligt sätt. Det var helt enkelt någon som sa ”Vi gör det” och så blev det ”Vigör i Viken”, berättar Martha Arnspång som ännu idag hoppar in som ledare i 60-plus-gruppen när det behövs.

Och på tal om trampoliner blev 1986 året då den studsvänliga mattan kom till byn. Det var Rudi Zanger som tog trampolinen till Vigör och det blev snabbt en mycket populär gymnastikform. Redan efter några år hade Vigör gymnaster som tävlade i trampolin.

- Men för att Vigör ska behålla sin… vigör… behövs ständigt nya krafter, berättar Viveka Björklund.

- Vi behöver nya ledare, både tjejer och killar som är från 13 år och uppåt. Det är inget krav med mycket gymnastikvana – det viktiga är att man tycker det är roligt med trampolin och gymnastik och att man gillar barn. Kontakta mig om DU har lust att föra Vigör in i framtiden, avslutar Viveka Björklund.

Text: Olof Engvall       Foto: Olle Bogren


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stretching är a och o i gymnastik. Sedan en trygg luftfärd från studsmattan.


Kommentarer inaktiverade.