Höga hopp i Viken

ARTIKEL UR HELSINGBORGS DAGBLAD HÖSTEN 2010

 

 

 

I Viken är drygt 50 år gamla Gymnastikföreningen Vigör en central punkt. De sticker ut med sin trampolinhoppning, som lockar barn och ungdomar från olika håll.
VIKEN. När gymnastikföreningen Vigör på höstlovet bjöd in till trampolinhoppning var det många nyfikna barn som kom.
Efter några intensiva timmar hade de fått nya övningar att testa på studsmattorna hemma i trädgårdarna. Och kanske lockade det en och annan till att fortsätta i någon av föreningens grupper.

– I perioder har vi till och med haft kö till trampolinhoppningen, men nu går intresset lite upp och ner. Varför vet vi inte riktigt, men det finns plats för fler deltagare. Och vi skulle även behöva lite fler ledare, säger ordförande Viveka Björklund.

Eftersom Vigör är en av få föreningar i området som sysslar med trampolinhoppning så lockar de även medlemmar från bland annat Helsingborg.

Högt upp på de stora trampolinerna som plockas upp och ner i Vikenskolans gymnastiksal står ledaren Petronella Österlind. Hon har själv hoppat trampolin i sju år. Efter uppvärmning och ”mjukning” ska hon visa grundhoppen för tre av de unga nybörjarna. Klara Ziegler, Maria Carlsson och Jacob Carlsson ser sugna ut när Petronella först demonstrerar. Sen får de själv testa. Vanliga hopp, sittande, på alla fyra och studsande på mage. Efter några övningshopp går det riktigt bra och de får beröm.

– Jag går på simhopp, och då gör vi nästan likadant, berättar åttaåriga Maria Carlsson.

Även hennes jämnåriga kompis Klara Ziegler känner igen en del av hoppen.

– Jag går på jympa, där gör vi lite sådana saker på matta.

Jacob Carlsson, som är elva, konstaterar däremot att trampolinhoppning inte har så mycket gemensamt med hans fritidsintresse, pingis.

Efter några övningshopp får de pausa med andra gymnastiska övningar medan nästa gäng får komma upp på trapetsen. Här är säkerheten viktig, att man bara hoppar en person åt gången upprepas flera gånger.

I Vigör handlar det mest om att hoppa och gympa för att det är kul, även om några av trampolinhopparna, bland annat Petronella Österlind, faktiskt ska iväg snart på en mindre tävling.

– Vi är inte tävlingsinriktade som Höganäs gymnastikförening och kan därför ses som ett bra komplement till dem. Vi har medlemmar som går över dit och vice versa av den anledningen, förklarar Viveka Björklund.

Något som de tycker är kul är att allt fler killar vill vara med och hoppa.

– Jag tror vi har ett 15-tal killar just nu. Det är nog det stora intresset för free running och liknande som påverkar, tror Petronella Österlind.

Själv gympade hon förut, innan hon gick över till trampolin.

– Jag har alltid gillat volter och här kan man hålla på så mycket man vill med det på många olika sätt, förklarar hon.


Text: Anette Rantala   Foto: Sonny Thoresen


Kommentarer inaktiverade.